Hoe beschermt u uw woning en uzelf tegen diefstal terwijl u op reis bent

part of 

PARTICULIEREN

-

FAQ


HOE BESCHERMT U UW WONING EN UZELF TEGEN DIEFSTAL TERWIJL U OP REIS BENT ?

met dank aan Assuralia, beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen

De zomer komt er aan en misschien bent u wel van plan om er enkele dagen of weken tussenuit te gaan. Terwijl u op vakantie bent, is het belangrijk dieven geen vrij spel te geven, noch in uw woning, noch op vakantie.


Diefstalpreventie is in de eerste plaats een kwestie van goede gewoontes, het hele jaar door. Wilt u meer weten over de algemene diefstalpreventie (goede gewoontes, mechanische en elektronische preventie), klik dan hier.


Alle preventie ten spijt, kan het jammer genoeg nog steeds voorkomen dat er wordt ingebroken. In België is naar schatting slechts zo’n 40% van de woningen tegen diefstal verzekerd. Lees hier wat al dan niet gedekt is in een diefstalverzekering en wat het slachtoffer na een woninginbraak inzake verzekeringen moet doen.


Kostenloze preventiemaatregelen voor thuis


Wie op vakantie gaat, kan niet anders dan zijn woning achterlaten. Daarom enkele kostenloze tips opdat u toch met een gerust hart kan vertrekken:


  • Wees voorzichtig met sleutels, sluit – ook voor kortere afwezigheden – ramen en deuren steeds goed af. Vergeet daarbij ook de kelderramen niet. Zelfs handsloten aan uw tuinpoortje kunnen u veel ellende besparen.
  • Hang geen adresgegevens aan de sleutelbos.
  • Vraag een goede vriend of een familielid om geregeld eens een kijkje te komen nemen. Hij of zij kan de tuin wat verzorgen, de brievenbus leeg maken, gordijnen dichtdoen ’s avonds en weer opendoen ’s ochtends,… zodat het lijkt alsof de woning permanent gebruikt wordt. Geef hem of haar ook de gegevens van uw vakantieverblijf. Zo kan u verwittigd worden indien nodig.
  • Om de dieven af te schrikken, kan u aan uw buren vragen om zo nu en dan op uw oprit of voor uw deur te parkeren met hun wagen.
  • Laat op het antwoordapparaat geen boodschap achter die aangeeft dat u op reis bent. Indien mogelijk, laat u de oproepen bedoeld voor uw vast telefoontoestel doorschakelen naar uw GSM. Een briefje aan de deurbel met een dergelijke boodschap is dus evenmin een goed idee.
  • Berg alle materiaal dat een dief zou kunnen helpen (ladders, tuingereedschap,…) goed weg.
  • Zorg dat waardevolle voorwerpen onzichtbaar zijn van buiten uit. Heel waardevolle voorwerpen kan u uiteraard ook altijd in bewaring geven bij een familielid.
  • Opgelet met reservesleutels: berg ze goed weg! Een extra sleutel onder de deurmat is sneller gevonden dan u denkt.
  • De sleutels van de wagen legt u best ook veilig weg.
  • U kan aan uw lokale politie vragen om “afwezigheidstoezicht” te houden. De politiediensten (of stadswacht) zal dan tijdens uw afwezigheid een oogje in het zeil houden.


Preventiemaatregelen voor thuis met een kleine investering


Er bestaan schakelklokken die u kan aansluiten op elektrische apparaten, zoals bijvoorbeeld een staanlamp in de woonkamer, die ervoor zorgen dat de lamp enkele uren per dag brandt en ook weer uitgaat op een vooraf ingesteld tijdstip.


Een kluis in huis is steeds interessant om waardevolle spullen (sleutels van de auto, reservesleutels van de woning of de wagen, juwelen,…) in te bewaren.


Investeer in degelijke (meerpunts-)sloten aan ramen en deuren of in een alarmsysteem.


Uw huis beveiligen wordt bovendien fiscaal aangemoedigd. Daarover meer hier.27.03.2010

BOGAERTS - VAN BREMPT BVBA

FSMA / ONR : 0449.147.909


Tel : 03/485 76 70

Email: info@bogaertsvanbrempt.be


Van Den Nestlaan 2B - 2520 BROECHEM

Spoorweglei 18 - 2500 LIER

Mechelsesteenweg 71 - 2860 ST-KAT.-WAVER


Copyright @ All Rights Reserved